El cotó és una fibra tèxtil vegetal que neix del cotorner, un arbust provinent de països tropicals i subtropicals, pertanyent a la família de les malvàcies. N’existeixen diverses espècies, autòctones d’Amèrica, Àfrica i la Índia.
El cotó, que és la fibra que creix al voltant de les llavors de la flor cotonera, és la fibra natural més important arreu del món des de l’època de la Industrialització. Avui en dia, en un món ple d’innovació i noves fibres, el cotó encara representa gairebé la meitat del consum mundial de fibres tèxtils. El valor comercial del cotó varia segons les seves espècies, que produeixen llargades i gruixos diferents de les seves fibres.
El cotó més conegut és blanc, Pilar Girbes en va recuperar el conreu ara farà uns anys. Explica que un dia van arribar a les seves mans unes llavors i que, recordant els camps de cotó que veia al poble de menuda, els seus records la van impulsar començar a plantar-les.
Amb l’ajuda del seu sogre, Ramon Casanova, els últims anys han anat recuperant el conreu i fent el camp més gran. Ara ja hi cultiven diverses varietats de colors i procedències diferents, han plantat llavors que han intercanviat amb persones d’altres punts de Catalunya i també d’altres països i ara la diversitats de colors i textures omple les demostracions de Cotó del Delta.
La Pilar no només ensenya el color que planta, sinó que també ha recuperat les eines i processos tradicionals de tractament el cotó: després de collir-lo el desgrana, és a dir en separa les llavors de les fibres; el carda i el fila. Després, en algunes ocasions el tenyeix amb tints naturals que obté d’altres plantes i el teixeix o el transforma.
El cotó que produeix Cotó del Delta és orgànic i creix en un dels sóls més apreciats de Catalunya, el del Delta de l’Ebre, un paratge natural únic. El seu projecte cada dia rep més reconeixements i persones interessades, actualment les seves fibres ja són a l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa.